Shortlist Libris Literatuur Prijs 2019

Gepubliceerd: 19-03-2019

De schrijvers Jan van Aken, Johan de Boose, Rob van Essen, Esther Gerritsen, Bregje Hofstede en Ilja Leonard Pfeijffer maken nog kans op het winnen van de prestigieuze Libris Literatuur Prijs en de bijbehorende 50.000 euro.

Tijdens de persbijeenkomst maandag in Amsterdam lichtte juryvoorzitter Jet Bussemaker toe dat de juryleden met elkaar meer dan 200 boeken hadden gelezen, waarbij ze moesten kiezen uit een sterk en divers aanbod. Uiteindelijk koos de jury voor zes romans die ‘de wereld in een nieuw licht tonen of ons juist confronteren met de onbegrijpelijkheid ervan. Ze schudden aan vaste denkbeelden en vertrouwde ervaringen, ze verrassen en bevrijden. Dat is de kracht van fictie en de betekenis van literatuur,’ aldus het juryrapport.

Naast Jet Bussemaker (hoogleraar aan de Universiteit Leiden en LUMC, oud-minister van OCW) bestaat de vakjury uit Erica van Boven, Sigrid Bousset, Dries Muus en Petra Possel. Op 6 mei a.s. wordt bekend welke van deze zes romans zij als de beste van het afgelopen jaar beschouwt. Nieuwsuur zendt die avond live een reportage uit van de prijsuitreiking in het Amstel Hotel te Amsterdam. Vorig jaar won Murat Isik de prijs met Wees onzichtbaar.

De shortlist
Jan van Aken - De ommegang, Querido
Johan de Boose - Het vloekhout, De Bezige Bij
Rob van Essen - De goede zoon, Atlas|Contact
Esther Gerritsen - De trooster, De Geus
Bregje Hofstede - Drift, Das Mag
Ilja Leonard Pfeijffer - Grand Hotel Europa, De Arbeiderspers

De zes genomineerde auteurs ontvangen elk 2.500 euro.

Meer informatie: www.librisprijs.nl.