Solide shortlist 25ste Libris Literatuur Prijs

Gepubliceerd: 05-03-2018

Ilja Leonard Pfeijffer en Tommy Wieringa, beiden voormalig winnaar van de Libris Literatuur Prijs, behoren tot de zes schrijvers die dit jaar nog kans maken op deze prestigieuze prijs en de bijbehorende 50.000 euro voor de beste Nederlandstalige roman. Martin Michael Driessen (eerder met Rivieren winnaar van de ECI Literatuurprijs 2016), Marjolijn van Heemstra (winnaar BNG Bank Literatuurprijs), Murat Isik (winnaar Nederlandse Boekhandelsprijs) en Arjen van Veelen (nominaties voor oa. ANV Debutantenprijs) zijn de andere genomineerden.  

De nominaties werden vanmiddag bekendgemaakt door juryvoorzitter en oud-winnaar Abdelkader Benali tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam. Het lezen van de romans bracht de jury over de hele wereld – de auteurs, ook zij die dicht bij huis blijven, zijn rusteloos. "Terwijl in onze samenleving de trend naar binnen is gericht, verbreden de schrijvers onze wereld op meeslepende wijze," aldus de vakjury (juryrapport).  

Shortlist
De zes onderstaande auteurs ontvingen elk 2.500 euro voor hun nominatie:

Martin Michael Driessen, De pelikaan (uitgeverij Van Oorschot)
Marjolijn van Heemstra, En we noemen hem (Das Mag uitgevers)
Murat Isik, Wees onzichtbaar (uitgeverij Ambo|Anthos)
Ilja Leonard Pfeijffer, Peachez, een romance (uitgeverij De Arbeiderspers)
Arjen van Veelen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (uitgeverij De Bezige Bij)
Tommy Wieringa, De heilige Rita (uitgeverij De Bezige Bij)

In Nieuwsuur (NPO 2, 22.00 uur) is vanavond te zien hoe de genomineerde auteurs zelf op de nominaties reageren. Het volledige juryrapport is te lezen op www.librisprijs.nl.

Uitreiking
De vakjury zal op 7 mei a.s. bekendmaken welke van deze zes romans zij als de beste van het afgelopen jaar beschouwt. Nieuwsuur zendt die avond live een reportage uit van de prijsuitreiking tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam.

Naast juryvoorzitter Abdelkader Benali (schrijver en tv-presentator) bestaat de jury uit Hans Bouman (literair criticus van de Volkskrant), Johan De Haes (gewezen redacteur en literair recensent van de VRT), Lotte Jensen (letterkundige aan de Radboud Universiteit te Nijmegen) en Judith Uyterlinde (programmamaker en uitgeefdirecteur World Editions Londen/New York).

Vorig jaar won Alfred Birney de prijs met zijn roman De tolk van Java.

De toekomst van de Nederlandstalige literaire roman
Ter gelegenheid van de 25ste Libris Literatuur Prijs verschijnt dit jaar de speciale uitgave Geen verlangen zonder tekort. De toekomst van de Nederlandstalige literaire roman. Onder redactie van Margot Dijkgraaf en Wouter van Gils leverden 28 auteurs uit Nederland en Vlaanderen een bijdrage in de vorm van een column, een essay of een reportage over de vraag hoe die roman zich de komende tijd zal ontwikkelen. Deze uitgave zal 14 april a.s. worden gepresenteerd op Independent Bookstore Day, en te koop zijn in de boekhandel.

Bron: Persbericht Libris Literatuur prijs