Stefan Brijs vanavond te gast in twee radioprogramma’s

Gepubliceerd: 10-10-2011

Het gebeurt zelden dat een schrijver op één avond te gast is in twee radioprogramma’s die aandacht besteden aan de literatuur. Vanavond is dat wel het geval. Zowel in Kunststof om zeven uur op Radio 1 als in De Avonden vanaf negen uur op Radio 6 wordt Stefan Brijs geïnterviewd over zijn nieuwe roman Post voor mevrouw Bromley, een uitgave van Atlas. Het illustreert met hoeveel spanning, na het succes van De engelenmaker, is uitgezien naar deze nieuwe roman. In Kunststof voert Jellie Brouwer het gesprek met de schrijver, in De Avonden doet Jeroen van Kan dat.

Postume helden
In de video die Iris en Klaas Koppe in Ieper en Poperinge met Stefan Brijs maakten, vertelt hij hoe de kiem voor de roman werd gelegd toen hij een reportage zag over de Eerste Wereldoorlog. Daarin censureerde een Engelse officier de brieven die de manschappen naar huis schreven. Al te negatieve berichten moesten worden vermeden, net zoals elke soldaat die het leven liet, achteraf aan het thuisfront als een held werd voorgespiegeld. In de geschiedenis van twee Engelse jongens die in de loopgraven belanden, wilde Stefan Brijs het werkelijke verhaal vertellen van deze oorlog die zich voor velen vier jaar lang op een paar vierkante meter heeft afgespeeld. Honderdduizenden lieten daarbij het leven.

Moed en lafheid
De hoofdpersonages zijn fictief, maar wat ze meemaken, is echt gebeurd. De waanzin van de oorlog, beleefd door iemand die niet heeft bestaan, maar die evengoed een van die duizenden jongens op de eindeloze kerkhoven had kunnen zijn. De Avonden kondigt Post voor mevrouw Bromley aan als een boek ‘dat gaat over ouders en kinderen in tijden van oorlog, over jongens die helden willen worden, over openlijk gemis en stiekeme verlangens, over moed en lafheid. Een verhaal waarin veel wordt gezegd maar nog meer verzwegen.’

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein