Taalunie Toneelschrijfprijs voor David Van Reybrouck

Gepubliceerd: 06-09-2004

De Taalunie Toneelschrijfprijs 2004 is toegekend aan David Van Reybrouck voor zijn toneeltekst die Siel van die Mier. Hij ontving de prijs ter waarde van 10.000 euro vandaag tijdens Het Theaterfestival in het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond.

David Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. In 2002 werd zijn roman De plaag : het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika bekroond met de Vlaamse Debuutprijs. die Siel van die Mier is zijn eerste theatertekst. Het is een muziektheaterproductie, ontstaan uit een samenwerking tussen de auteur, performer Josse de Pauw en de musici Jan Kuijken en George van Dam van Het muziek Lod. Het is, in de geest van De plaag, een verhaal ‘over termieten en over een man die hun leven bestudeert. Een verhaal over de orde der insecten en de chaos en de passies van de menselijke ziel’.

De jury van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2004 (bestaande uit Ira Judkovskaja, Maureen de Jong en Roel Verniers) noemt die Siel van die Mier ‘een mooie, poëtische en muzikale tekst, die prachtige beelden oproept, associatie op associatie stapelt, vraag op vraag’. Naast de winnende tekst worden nog twee andere toneelteksten vermeld in het juryrapport: Generaal D. van Guido Kleene en Picknick! van Marijs Boulogne.

De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een auteur van een oorspronkelijk Nederlandstalige toneeltekst die het afgelopen seizoen werd opgevoerd. Met de prijs wil de Nederlandse Taalunie zowel de opvoering van Nederlandstalig toneel als de Nederlandstalige toneelschrijfkunst als zelfstandig genre stimuleren.

Delen
Koppelingen