Tweede Boek-delenprijs voor Stefan Brijs

Gepubliceerd: 05-11-2007

De roman De engelenmaker van Stefan Brijs is bekroond met de Boek-delenprijs, de literaire prijs die leesclubs toekennen aan het boek dat hen de meest inspirerende discussiebijeenkomst heeft opgeleverd. Tijdens het door 2.500 lezers bezochte Lezersfeest in Rotterdam afgelopen zaterdagavond is de prijs aan Stefan Brijs uitgereikt. Aan deze uitverkiezing tot Leesclubboek van het Jaar is een bedrag verbonden van 2.000 euro.

De Boek-delenprijs is een gezamenlijk initiatief van het tijdschrift Boek-delen en het Lezersfeest in Rotterdam en wordt in Vlaanderen ondersteund door het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB). Begin april waren vijftien boeken genomineerd die het afgelopen seizoen door veel leesclubs werden gelezen. In de periode april tot en met september konden leesclubs stemmen op hun favoriete boek van het leesclubseizoen 2006-2007, waarbij de mogelijkheid bestond om een eigen titel toe te voegen aan de nominatielijst.

De leesclubs die op De engelenmaker stemden, spraken in hun motivaties van een boek dat emoties opriep en leidde tot diepgaande, boeiende en geanimeerde discussies. De in 2005 bij Atlas verschenen roman is de derde van Stefan Brijs (Genk, 1969). Het is het verhaal van de embryoloog Victor Hoppe, die gedreven wordt door het ideaal om leven te scheppen en daartoe ongehoorde experimenten uitvoert. De roman werd genomineerd voor zowel de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs als de Gouden Uil en bekroond met de Gouden Uil Prijs van de Lezer, de Vijfjaarlijkse prijs voor Proza van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en de Provinciale prijs voor Letterkunde. De rechten voor de verfilming van de roman zijn inmiddels verkocht.

De Boek-delenprijs werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. In 2006 werd de prijs gewonnen door Khaled Hosseini met zijn roman De vliegeraar.

Bron: persbericht redactie Boek-delen