Vanavond eerste aflevering Benali in boeken

Gepubliceerd: 28-04-2010

Toen hij als kind op familiebezoek naar Antwerpen ging, hoorde Abdelkader Benali van een ouder neefje voor het eerst het woord racist. ‘Het stikt er hier van,’ zei het neefje. Benali keerde terug naar Nederland zonder er een gezien te hebben, maar hoorde sindsdien vaak over racisme, over het Vlaams Blok en stelde telkens weer vast hoe scherp Vlaamse schrijvers daarop reageren. Teruggekeerd in Antwerpen, gaat hij op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe gaan de Vlaamse auteurs met deze rauwe werkelijkheid om?

Literaire hartslag
Die vraag staat centraal in de eerste van de zes afleveringen van Benali in boeken die vanavond om 21.30 uur wordt uitgezonden op Nederland 2. In die reeks gaat de schrijver op zoek naar de literaire hartslag van telkens een andere stad. In Antwerpen wandelt hij door de stad met Bart Moeyaert die als stadsdichter de pijn en de woede om de moord op een Malinese au pair en het aan haar zorgen toevertrouwde kind verwoordde in het gedicht ‘Vrouw en kind’, hoort hij van een andere voormalige stadsdichter, Tom Lanoye, dat de opkomst van het Vlaams Blok de intellectuele elite van Antwerpen dwong een antwoord te formuleren, bezoekt hij Kristien Hemmerechts in het ruime huis waar zakken afval voor de deur werden gezet omdat zij het opnam voor buitenlanders en wandelt hij met Rachida Lamrabet door de wijk in Borgerhout waar zij opgroeide.

Nederlandse steden
In de volgende afleveringen gaat het om Nederlandse steden, waarbij telkens wordt ingegaan op een specifieke vraag: op 5 mei waarom schrijvers Groningen verlaten, op 12 mei of schrijvers in Den Haag de Laan van Meedervoort kunnen oversteken, op 19 mei of Utrecht literair een verdoemde stad is, op 26 mei of schrijven taboe is in Nijmegen en op 2 juni of de column een Amsterdamse uitvinding is.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein