Vooruitblik

Gepubliceerd: 01-09-2017

Het is september, de zomervakantie ligt achter ons en de herfst dringt zich op - evenals de najaarsbrochures van uitgeverijen en de aankondigingen van literaire evenementen. Van catalogi – je bent een bibliothecaris of je bent het niet - word ik net zo blij als vroeger van de speelgoedgidsen voor Sinterklaas. Eindeloos bladeren, de plaatjes en de beschrijvingen bestuderen- het één lijkt nog mooier dan het ander. Een nieuwe Tommy Wieringa, een nieuwe Arthur Japin, het derde deel van de ‘Old Filth’ trilogie van Jane Gardam. Een rijke oogst. Naar deze boeken kijk ik het meest uit:

* Jan Siebelink, De buurjongen, net verschenen (De Bezige Bij)
Goede schrijver, intrigerend gegeven (een jongen ‘eenvoudig van geest’ van elf wiens moeder overlijdt en die door zijn buren wordt opgevangen). Spannend of dit boek ondanks de persoonlijke tegenslag van de schrijver net zo sterk is als de vorige.

* Joost de Vries, Oude meesters, 12 oktober (Prometheus)
Joost de Vries is redacteur bij de Groene Amsterdammer en heeft een heerlijke columnstijl. Hij is grappig, hij is scherp, hij heeft smaak en zelfspot. Maar kan hij ook een boek schrijven? Er staan er al meerdere op zijn naam, hij sleepte nominaties voor prijzen binnen en won zowaar de Gouden Boekenuil. Ik las er nog geen – daar wordt het wel tijd voor.

* Nina Polak, Gebrek is een groot woord, 31 januari 2018 (Prometheus)
Drie jaar geleden debuteerde Nina Polak met We zullen niet te pletter slaan Een bejubeld debuut dat vooral uitblonk door het prachtige taalgebruik. Polak wordt steevast genoemd in het lijstje jonge veelbelovende vrouwelijke schrijvers die nu hip zijn - Hannah Bervoets, Simone van Saarloos, Roos van Rijswijk etc. Ze moet met dit tweede boek dus een belofte inlossen.

* Charlotte Mutsaers, Harnas van Hansaplast, 31 oktober (Das Mag)
Veel schrijvers vieren dit jaar een lustrum - Herman Brusselmans wordt 60 in oktober, Saskia Noort werd 50 in april - maar de 75ste verjaardag van Charlotte Mutsaers in november is het meest memorabel – ook al omdat dan haar langverwachte nieuwe roman verschijnt - de eerste bij Das Mag (de uitgeverij die ze verkoos boven De Bezige Bij). Een roman gebaseerd op een absurde werkelijkheid (citaat van de website van Das Mag): “Na het overlijden van haar enige broer — een kluizenaar die te slim en te onaangepast voor deze wereld was — moet ze zijn huis leegruimen. Het huis waar ze ooit samen waren opgegroeid. Charlotte treft een volledige chaos aan: eindeloos veel porno, tientallen boekjes waarin haar broer elke genuttigde maaltijd opschreef, en een mannetje van Hansaplast, met daaronder een aangrijpende tekst: ‘IK.’”.

* Onno Blom, Het litteken van de dood , 19 oktober (De Bezige Bij)
Het is alweer bijna tien jaar geleden dat Jan Wolkers overleed. Tien jaar! Gelukkig verschijnt nu eindelijk de biografie van Onno Blom over deze geweldige schrijver, kunstenaar, natuurliefhebber. De biograaf heeft - zo lijkt het als je zoekt in Google images – de weduwe Wolkers (Karina) geen dag alleen gelaten en heeft dankzij de opgebouwde relatie álle inside information boven water gekregen - wat ongetwijfeld heeft geleid tot een heel rijk boek.

* George Saunders, Lincoln in de Bardo, 10 oktober (De Geus).
Saunders is een krankzinnige Amerikaanse auteur die door alle Engelstalige auteurs die zelf briljant zijn (Colson Whitehead, Mark Haddon, Jonthan Franzen, Zadie Smith) louter in superlatieven wordt besproken. Volgens The Guardian steekt het met kop en schouders uit boven de meeste hedendaagse literatuur en ook NRC gaf alvast 5 sterren. Moet dus wel iets zijn.

Literair spektakel
Maar er valt niet alleen veel te lezen dit najaar. Er wordt ook weer ontzettend veel georganiseerd rondom schrijvers en boeken. Natuurlijk kun je iedere avond wel ergens in Nederland naar een boekpresentatie of voordracht in een boekhandel of bibliotheek – maar vaak nóg leuker zijn de evenementen waar je en passant ook nog wat muziek meekrijgt, of een schrijver hoort voordragen die je nog niet kende, of waar een festivalsfeer heerst waardoor je weer helemaal in de vakantiestemming komt. De agenda op literatuurplein barst weer uit zijn voegen. Deze drie evenementen spannen de kroon qua literair spektakel:

Nacht van de Poëzie
Ieder jaar een feestje, maar dit jaar misschien wel nog toffer, want er valt weer een lustrum te vieren (het is de 35ste editie) en Utrecht wil zich meer en meer profileren als Stad van de Literatuur. Het programma is dan ook ijzersterk. Niet alleen een fijne mix van gevestigde dichters en nieuw talent: Cees Nooteboom, Antjie Krog, Bart Moeyaert, Jonathan Griffioen, Dimitri Verhulst, Simone Atangana Bekono, Alexis de Roode, Vicky Francken, Astrid Lampe, Jaap Robben en nog veel meer. Maar ook nog eens übercoole entr’actes als Brigitte Kaandorp en de nu al legendarische pianospelende broers Lucas en Arthur Jussen. Zaterdag 16 september.

Crossing Border
Van 2 tot 4 november is het weer Crossing Border in Den Haag, waar veel interessante, niet zo vreselijk bekende buitenlandse auteurs (Masande Ntshanga) en gave muzikanten (Julien Baker!) en de crème de la crème van de (jonge) Nederlandstalige schrijvers acte de préséance zullen geven. Lieke Marsman, Hannah Bervoets, Annelies Verbeke (alle drie op de Longlist van de ECI prijs) en Thomas Heerma van Voss staan nu al aangekondigd, volgende week wordt het volledige programma bekend gemaakt. Vaak zijn op Crossing Border de interviewers net zo goed als de geïnterviewden- dus gegarandeerd interessante gesprekken.

Murakami weekend
Een van de meest bizarre literaire evenementen komend seizoen. Je kunt je een heel weekend op een boot – de SS Rotterdam - onderdompelen in het werk van één schrijver (zijn nieuwe roman verschijnt in twee delen op 1 december respectievelijk 12 januari 2018). Nu staat Murakami niet bovenaan mijn lijstje - maar het programma is wel echt spectaculair. Op zaterdag 13 en zondag 14 januari wemelt het op de boot van de interessante sprekers zoals Wilfried de Jong, Ellen Deckwitz, Herman Pleij, Jelle Brandt Corstius en Niña Weijers. En dan is er ook nog: livemuziek, jazzoptredens, colleges over klassieke muziek en Japanse kunst, hardloopsessies langs de Maas en Japanse workshops. 

Echte luie literatuurliefhebbers
En voor de echte luie literatuurliefhebbers - en dat is prima, echt, het is donker, het is koud, je hebt een vitamine D tekort - is er natuurlijk ook genoeg literair aanbod op radio en TV. In het najaar barst ook het prijzencircus weer los en alle genomineerden en winnaars zullen de komende maanden uitgebreid op radio en TV komen om te vertellen over hun boeken. Op televisie kun je vanaf deze zondag weer naar Boeken kijken van de VPRO en houd je verder Nieuwsuur in de gaten (in ieder geval kijken op 9 november voor de winnaar van de ECI Literatuurprijs), op de radio volg je Nooit meer slapen, Kunststof en OVT (voor de bekendmaking van de winnaar van de Libris Geschiedenisprijs op 29 oktober).

Uiteraard doen wij van dit alles verslag. Wordt vervolgd!

Tekst: Sophie Ham/Literatuurplein