Wanda Reisel en Arthur Langeveld in Knetterende Letteren

Gepubliceerd: 27-08-2008

Volgende week dinsdag, 2 september, wordt op het digitale net Cultura de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Knetterende Letteren uitgezonden. Kenneth van Zijl spreekt onder meer met Wanda Reisel, begin dit jaar winnares van de Anna Bijns prijs met haar roman Witte Liefde. Op 7 september verschijnt haar nieuwe roman Die zomer, over een 17-jarig meisje dat wordt gemangeld tussen gevoelens van vrees en seksueel verlangen.

Te gast is ook Arthur Langeveld, docent Russische Literatuur en vertaler. Met hem praat Van Zijl over de veelbelovende Russische romanschrijver Alexej Ivanov. Diens roman De man die zijn wereld opdronk is een portret van een leraar die als een Don Quichot in het goede van de mens blijft geloven. Hij neemt zijn leerlingen, die niet willen deugen en zijn lessen saboteren, mee op een tocht per vlot over een rivier. Een reis die zowel voor de leraar als voor de leerlingen een louterende ervaring blijkt te zijn.

Het forum van Knetterende Letteren gaat in op ‘het nieuwe uitgeven’ en het daaraan gekoppelde ‘nieuwe lezen’. Door de opmars van de E-reader dreigt het papieren boek er een geduchte concurrent bij te krijgen. Versterkt dit de bestsellercultuur in uitgeversland? Schrijver/filosoof Dirk van Weelden denkt van wel. In Knetterende Letteren gaat hij in gesprek met uitgever Mizzi van der Pluijm en criticus Rob Schouten.

Bron: persbericht Cultura