Winnaars Nobelprijs voor literatuur 2018 én 2019 bekend

Gepubliceerd: 11-10-2019

Peter Handke wint de Nobelprijs voor literatuur 2019, Olga Tokarczuk die voor 2018. Zo is donderdag 10 oktober bekendgemaakt. Er werden twee prijzen toegekend, omdat de uitreiking vorig jaar niet doorging vanwege een schandaal bij de Zweedse Academie.

De Oostenrijker Handke krijgt de prijs voor zijn "invloedrijke werk dat met taalkundige vindingrijkheid de randen en eigenzinnigheden van de menselijke ervaring verkent". Tokarczuk wordt geroemd om de "narratieve verbeelding" die ze gebruikt om "het oversteken van grenzen als levensvorm" weer te geven.
Handke is omstreden vanwege de 'Milosovic-affaire'; hij sprak een grafrede uit bij de uitvaart van Slobodan Milosovic. Juryvoorzitter Anders Olssen deed tijdens de persconferentie na afloop van de bekendmaking een vraag daarover af met de mededeling "De Nobelprijs is een literatuurprijs, geen politieke prijs". Zie het filmpje hieronder, vanaf 18.30 min.

De Poolse Tokarczuk debuteerde met een roman in 1993 en brak in 1996 door met Oer en andere tijden. Internationaal is ze het bekendst vanwege De rustelozen (2007), waarvoor ze in 2018 de International Booker Prize ontving. Haar werk gaat vaak over "migratie en culturele transitie", aldus de Nobelprijsjury, maar zit ook "vol slimheid en listigheid".

Door een existentiële crisis binnen de Zweedse Academie, de organisatie achter de Nobelprijs voor de Literatuur, werd er in 2018 geen prijs uitgereikt. In maart 2019 werd bekendgemaakt dat de samenstelling van de Zweedse Academie is aangepast, evenals de statuten. Hierdoor werd het mogelijk de crisis op te lossen door dit jaar twee Nobelprijzen voor literatuur uit te reiken.