Yves Petry bekroond met Libris Literatuur Prijs

Gepubliceerd: 09-05-2011

De Libris Literatuur Prijs 2011 voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar gaat naar de heftigste van de zes genomineerde romans: De maagd Marino van Yves Petry, een uitgave van De Bezige Bij. Daarmee is de prijs voor het derde opeenvolgende jaar gewonnen door een Vlaamse schrijver. In 2009 werd Dimitri Verhulst bekroond voor Godverdomse dagen op een godverdomse bol en vorig jaar Bernard Dewulf voor Kleine dagen. De prijs is vanavond in het Amstel Hotel in Amsterdam aan Petry uitgereikt.

Kannibaal
In 1996 werd Duitsland opgeschrikt door de zaak van de kannibaal van Rotenburg, waarbij een man een andere man doodde en opat. Extra bizar was dat het slachtoffer zich daarvoor uit vrije wil had aangemeld. Op deze zaak is de bekroonde roman gebaseerd. Die wordt verteld vanuit de cel van de kannibaal en begint met een gedetailleerde, bijna klinische beschrijving van de moord. Daarna neemt het slachtoffer het woord om het verhaal te vertellen van wat hij bewust heeft uitgelokt. Subtiel wordt daarbij de toenadering belicht van twee mannen die terecht zijn gekomen aan de zijlijn van de maatschappij maar die in veel opzichten elkaars tegendeel zijn.

Denkwereld
Zo’n extreem onderwerp kan de lezer alleen overtuigen als de schrijver hem weet te dwingen zich in te leven in de denkwereld van de dader en het slachtoffer. En dat is Petry gelukt, aldus de jury, bestaande uit voorzitter Philip Freriks en de leden Ton Anbeek, Marijke Arijs, Louise Fresco en Jann Ruyters. Bruno, het slachtoffer, is een ooit gevierd maar levensmoe universiteitsdocent die zijn baan heeft opgegeven uit weerzin tegen het academische bedrijf en omdat zijn geloof in de superioriteit van de literatuur hem is ontglipt. Marino, de dader, is een uitgebluste man, een eeuwige maagd wiens leven zinloos is geworden na de dood van zijn moeder en die wegteert in zijn winkeltje met computerbenodigdheden.

Trefzekere beelden
De maagd Marino zou een kaal verhaal zijn,’ aldus de jury, ‘als het niet uitblonk door de schitterende stijl die op elke bladzij getuigt van het geloof in “de kracht van de precieze formulering”.’ Zo wordt de lezer keer op keer verrast door de trefzekere beelden. ‘Zij geven deze op het eerste gezicht zo puur realistische tekst iets van poëzie mee. Op een vergelijkbare manier zijn er ook passages die opvallen omdat ze een bijna mystieke ervaring van de schijnbaar simpele “kannibaal” Marino weergeven.’ De beelden, het raadselachtige vertelperspectief en mysterieuze passages maken van De maagd Marino ‘een trefzeker, intrigerend meesterwerk’ die het voor de jury uittillen boven ‘de onmiskenbare kwaliteiten van de andere genomineerde romans’.

Andere genomineerden
Die andere genomineerde romans waren De omweg van Gerbrand Bakker, Bonita Avenue van Peter Buwalda, Tikkop van Adriaan van Dis, Superduif van Esther Gerritsen en Huid en haar van Arnon Grunberg. Aan de prijs is een bedrag van 65.000 euro verbonden: 50.000 euro voor de winnaar en eerder, bij het bekendmaken van de shortlist, 2.500 euro voor alle genomineerden, inclusief de latere winnaar. De maagd Marino is de vijfde roman van die in 1967 in Tongeren geboren winnaar. Hij werd voorafgegaan door Het jaar van de man (1999), Gods eigen muziek (2001), De laatste woorden van Leo Wekeman (2003) en het met de BNG Nieuwe Literatuurprijs bekroonde De achterblijver (2006).

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein