Nationaal Park De Groote Peel
Gebouw:
Buitencentrum De Pelen
Bezoek adres:
Moostdijk 15
Bezoek postcode:
6035 RB
Bezoek locatie:
Ospel-Nederweert
Telefoon-nummer:
+31 (0) 495 64 14
Openingstijden:
Vanwege het broedseizoen van de vele vogels die in Nationaal Park De Groote Peel verblijven, is een groot deel van het gebied van 15 maart tot en met 15 juli gesloten. In het najaar doen veel trekvogels De Groote Peel aan en is er een najaarsluiting van 15 oktober tot 1 december. De uitgezette wandelroutes van 2, 3 en 6 kilometer en een gedeelte van het gebied aan de oostzijde blijven in deze periode open.

Het volledig ecologisch gebouwde bezoekerscentrum Buitencentrum De Pelen is de toegangspoort tot Nationaal Park De Groote Peel. Buitencentrum De Pelen is van maart t/m oktober elke dag geopend van 10-18 uur en van november t/m februari op dinsdag tot en met zondag van 10-17 uur. Tijdens de kerstvakantie en voorjaarsvakantie is het centrum ook op maandag geopend. Let op: Het bezoekerscentrum is gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.
Beschrijving instelling:
Nationaal Park De Groote Peel is een hoogveengebied waar vroeger turf is gestoken. Tegenwoordig is het een vogelrijk natuurgebied dat bij uitstek geschikt is om wandelend te beleven.

Het gebied is ruim 1400 hectare groot en wordt niet doorsneden door autowegen, hoogspanningsleidingen of andere ontsierende infrastructurele werken. Dat is best zeldzaam in Nederland! Nationaal Park De Groote Peel ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant, in de driehoek Meijel - Asten - Nederweert. Staande in het centrum van de Groote Peel vallen de kerktorens van deze dorpen op.

De Groote Peel is een van de weinig restanten die over zijn van het onafzienbare hoogveenmoeras dat ooit de grens tussen Brabant en Limburg vormde. Nu is het een natuurgebied van internationale klasse, vooral vermaard om zijn vogelrijkdom. Weids en waterrijk herinnert het landschap aan vroeger. Destijds was het een plek om te mijden, nu wandelt men er naar hartenlust! Overal zijn sporen van het verleden te vinden, toen noeste werkers de turf, 'het zwarte goud van de Peel', uitgroeven.
Delen