De Geus
Bezoek adres:
Oude Vest 9
Bezoek postcode:
4811 HR
Bezoek locatie:
Breda
Post adres:
Postbus 1878
Post postcode:
4801 BW
Post locatie:
Breda
Provincie:
Noord-Brabant
Telefoon-nummer:
076 - 522 81 51
Fax-nr:
076 - 522 25 99
E-mail adres:
Contactpersoon:
Ad van Rijsewijk (publiciteit)
Beschrijving instelling:
De Geus was in Nederland de eerste uitgeverij die een scherp oog ontwikkelde voor literair talent in de moderne multiculturele samenleving. Midden jaren tachtig gaf De Geus werk uit van de Turkse Nederlander Halil Gür. Later volgden onder meer de succesvolle debuten van Kader Abdolah, Yasmine Allas, Vamba Sherif en Veronica Toumanova. Zij wonen en werken nu in Nederland, maar zijn oorspronkelijk afkomstig uit respectievelijk Iran, Somalië, Liberia en Rusland.

De aandacht voor cross-culturele verscheidenheid is ook terug te zien in het vertaalde fonds, getuige de romans van auteurs als Andreï Makine, Shauna Singh Baldwin, Tahar Ben Jelloun, Patrick Chamoiseau, Assia Djebar, Ha Jin, Malika Mokeddem, Hanaan as-Sjaikh en vele anderen. De fondslijst bevat romans en verhalen uit meer dan twintig talen en meer dan vijftig landen.

In het fonds zijn vrouwen even sterk vertegenwoordigd als mannen. Succesvolle auteurs zijn onder meer Maya Angelou, Janet Frame, Majgull Axelsson, Gioconda Belli, Marianne Fredriksson, Annie Proulx, Barbara Voors, Åsne Seierstad en Herbjørg Wassmo. De laatste jaren heeft De Geus zich ook geprofileerd als uitgever van Nederlandstalig talent, met werk van auteurs als Robert Haasnoot, Esther Gerritsen, Annie van Keymeulen, Annelies Verbeke, Ger Thijs, Ton van Reen, David Sandes en last but not least Marek van der Jagt.
Land:
Nederland
Adres website:
Type instelling:
Uitgeverij
Imprints:
Delen