Andy Fierens
Andy Fierens (Mortsel, 1976) is dichter en performer, cartoonist, organisator, frontman van de literaire trashgroep Andy and the Androids. Met grappige teksten en overweldigende live performances werd Fierens snel een graag geziene gast op podia in België, Nederland en Zuid-Afrika. Grote smerige vlinder werd bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs in 2010. Recent verscheen zijn tweede bundel Wonderbra’s & pepperspray.

Eigentijdsheid
In zijn eigentijdsheid is Grote, smerige vlinder, de titel van de debuutbundel van Fierens, veelzeggend. Wie nog dacht dat de poëzie steeds verheven onderwerpen bezingt op een haast sacrale, eerbiedige toon moet die opvatting na lectuur van deze gedichten grondig bijstellen.

Podium
De gedichten van Andy Fierens zijn vergaarbakken van taalmateriaal (merknamen, woordspelingen, citaten, op straat opgevangen tekstflarden, verhaspelingen,…) dat even baldadig is als humoristisch tot bijzonder leesbare teksten worden geweven die het ook op een podium goed doen.

Decibels
De jury van de Herman de Coninck Debuutprijs was zich bewust van het risico dat ze nam door net deze performance poëzie te bekronen. Om de uitgesproken tegenstanders te overtuigen, motiveerde de jury haar keuze grondig: ‘Potige testosteronpoëzie van een dichter die wijdbeens in het leven staat en met een glimlach in de klerezooi stapt. Het universum dat Andy Fierens oproept is er één van caférook en verschaald bier. De decibels overstemmen moeiteloos het geroezemoes. De flauwe grappen gaat jij niet uit de weg…

Hard maar niet harteloos
…In Grote smerige vlinder ontmoeten we een antiheld die vrouwen versiert met een schijnerectie. Maar zwarte humor en gebrek aan respect kantelen in een gevoelige hunkering, een gemis of verlatingspijn. Op een schijnbaar naïeve manier vermengt hij vulgaire, weerzinwekkende onbetamelijkheid met prille, lichte schoonheid. Aantrekken en afstoten wisselen elkaar af. Deze poëzie is hard, maar niet harteloos.’

Tekst: Patrick Peeters
Foto: Charlie De Keersmaecker

De bundel Grote Smerige Vlinder (De Bezige Bij, 2009)


Grote Smerige Vlinder, het officiële debuut van roerganger Andy Fierens, bevat poëzie van hier en, vooral, van nu. De bundel toont mensen die het hoofd boven water proberen te houden, in een wereld waarin vervreemding en onzekerheid hoogtij vieren.

In Fierens’ gedichten is niets heilig, ze zijn opgebouwd uit venijnige text bites, die samen een meedogenloos spervuur van scherp afgevijlde melktandjes op de lezer loslaten. Zo zien we een bonte stoet gekraakten en verdoemden passeren die hun hulpeloosheid verbergen achter een masker van sarcastische oneliners.

Grote Smerige Vlinder is een roerige trip, die je meezuigt in vulgariteit en wanhoop: Ja er is licht: aan het einde van de tunnel één peertje van 40 watt. Maar vooral is het een pleidooi voor lef, lol en zelfspot. En een oproep om, als we dan toch ten onder moeten gaan, dat met een stuk in de kraag te doen.

Een gedicht uit Grote Smerige Vlinder


La fouffe qui parle des oiseaux

het zijn vijf dagen van speeksel en zweet
met schijnerecties lokte je een blonde schietschijf naar het nest
- een kwestie van talent

ze kleeft als een bolle teek ronkend aan het matras
komt uit alabama
ziedaar de contouren van shangri-la


thuis nochtans noemt men je een luie likker

de ochtendzon is een allesbrander die klatert in je mond
de radio zingt who’s your daddy, daddy?

een gedeukte chiquita banaan ligt op de grond naast je hemd
(niet omwille van het rijm, maar als product placement)

jaren van ascese hebben de blik vernauwd
je ziet alleen de aars in paars, je ziet de del in delete

straks vertrek je met die ander, tafelen in sint-maartens-latem
ze is jarig en lang zal ze leven
en het woord van de dag is verjaardagsfacial

uniek aan sint-martens-latem is
het als landschap beschermde golfterrein
dat zegt een engel door de intercom van haar mond
het is dezelfde die in haar bekken angelsaksisch zucht
there is a man


who knows the answer
but you can’t consult him right now
because
somehow
his head got stuck in the rear of a racing horse


Bedwing de haat, ontzenuw de angst
daar ligt een rode loper, blijf die volgen

Video's

Naar de overzichtspagina

Delen