Geert De Kockere
Geert De Kockere (1962) studeerde voor onderwijzer en werd later beroepsjournalist. Hij was jarenlang hoofdredacteur van Kits, een veertiendaagse jongerenkrant, en Klap, een maandelijks actualiteitenmagazine voor kinderen. Hij debuteerde in 1989 met Vingers in de jam, een poëziebundel voor kleuters. Daarna volgden snel ook prentenboeken, filosofische verhalenbundels en fotoboeken en, meer recent, boeken voor volwassen lezers.

Eefje Donkerblauw
Een van zijn bekendste titels is Eefje Donkerblauw, geïllustreerd door Lieve Baten en opgenomen in de Top 10 van het Mooiste Kinderboek Aller Tijden. Meer dan 20 jaar na verschijnen is het nog altijd heel populair en werkt men aan een verfilming. Voor zijn werk ontving hij onder meer de Jacob Van Maerlantprijs, de Interprovinciale Prijs voor Kinderliteratuur, een Pluim van de Maand en een Vlag & Wimpel. De illustraties en de vormgeving van zijn prentenboeken zijn eveneens vaak bekroond. Vertalingen van zijn werk verschenen in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Turkije, Rusland, India, China en Korea.

25 jaar dichterschap
Geert De Kockere bevindt zich al vijfentwintig jaar in de kopgroep van de jeugdliteratuur in Vlaanderen en vooral in een genre als poëzie is dat een grandioze prestatie. Naar aanleiding van dat 25-jarig jubileum bracht hij bij uitgeverij De Eenhoorn een mooi vormgegeven en van een rood leeslint voorziene bloemlezing uit. De Kockere heeft tijdens zijn schrijversloopbaan duizenden gedichten geschreven en selecteerde uit die stapel 101 teksten voor deze bundel. Naast de gedichten nam hij ook 25 illustraties op, voor elk jaar één, van vaak gerenommeerde illustratoren met wie hij heeft samengewerkt. Onder anderen Klaas Verplancke, Kaatje Vermeire, Isabelle Vandenabeele, Lieve Baeten, Sabien Clement en, compagnon de route sinds het prille begin, Carll Cneut leverden een prent aan.

Ideale introductie
Samen over een muurtje vormt de ideale introductie tot de poëzie van Geert De Kockere. De bloemlezing bevat teksten voor lezers van alle leeftijden: van 4 tot 101 jaar meldt de achterflap. Sommige gedichten richten zich uitdrukkelijk op de kleinste lezers met verzen over monsters, tovenaars en circusartiesten, andere meer op de adolescenten met regels over ouders, verliefdheid en verlies. Maar ook volwassen lezers kunnen hun gading vinden in licht absurde, op taalspel gebaseerde en fantasierijke gedichten die steevast van een optimistische vrolijkheid getuigen: ‘Ik ben meer wel wel / dan niet niet / en altijd niet nooit. // Wel, wel, heb je ooit!’

Vernieuwende concepten
Geert De Kockere is een ‘interactief’ dichter. Niet alleen in zijn veelal titelloze gedichten maakt hij gebruik van technieken die de lezer bij de tekst betrekken – de vragen, uitroepen, onomatopeeën en taalspelletjes zijn legio en doen vaak een beroep op de medewerking van de lezer –, ook op digitaal vlak ontwikkelt De Kockere vaak vernieuwende concepten. Op zijn facebookpagina, waarop duizenden lezers hem kunnen volgen, biedt hij dagelijks nieuwe gedichten aan, kunnen lezers hun eigen bloemlezingen uit zijn werk samenstellen en presenteert hij zelf ook kleine anthologieën uit zijn oeuvre.

Tekst: Patrick Peeters


Samen over een muurtje (De Eenhoorn, 2014)


Geert De Kockere debuteerde 25 jaar geleden met de poëziebundel Vingers in de jam. Om dit jubileum te vieren, brengt hij een feestelijke poëziebundel uit met 101 nieuwe, ongepubliceerde gedichten, zowel voor heel jonge kinderen als voor de iets oudere bengels.

Geert laat zijn fantasie de vrije loop en speelt op zijn gekende wijze met taal. 25 illustratoren met wie Geert in de loop van zijn carrière samenwerkte, maakten elk een paginagrote illustratie voor de bundel.

Een hebbeding voor elke poëzieliefhebber, met mooie illustraties door 25 verschillende illustratoren en een aantrekkelijke vormgeving, met halflinnencover en een leeslintje. De bundel kan in de hele lagere school gebruikt worden. Vanaf 5 jaar.

Een gedicht uit Samen over een muurtje

Samen is een kort woord,
maar je komt er ver mee.
Verder dan met helemaalalleen,
ook al is dat veel langer.

Helemaalalleen
is een laddertje tegen de muur.
Je hóórt het: helemaalalleen.
En je denkt: ik kom er wel.
Maar je komt er niet.

Samen, je hoort het ook, veert.
Als een trampoline.
Je springt er makkelijk mee
óver het muurtje,
soms tot in de wolken.


Video’s

Bijna alle gedichten van Geert De Kockere


Geert De Kockere publiceerde al heel wat dichtbundels en gedichten in tijdschriften voor kinderen, jongeren en volwassenen. Veel van die bundels zijn uitverkocht. Om de gedichten toch nog toegankelijk te houden, vooral voor het onderwijs, verzamelde hij ze op deze minisite. Met al zijn poëzie erop en met een handige manier om erin te bladeren, te lezen en te zoeken. En ook zijn ‘litenatuurtjes’ vind je hier. Dat zijn korte gedichten over de natuur. De meeste zijn ook goed toegankelijk voor kinderen. Vanaf de homepagina maak je de keuze tussen de litenatuurtjes of de andere gedichten. De vrolijk dansende prent op die homepagina is van Johan Devrome.

Op de site vind je op die manier alles samen meer dan 1.000 gedichten voor kinderen, jongeren en volwassenen...

Gebruik de knoppen in het rood om te bladeren of te zoeken. Of klik gewoon op het gedicht zelf. Dan krijg je vanzelf een ander, willekeurig gedicht. In de meeste browsers kun je ook op de spatiebalk (ander gedicht) of met de pijltjestoetsen bladeren (vorige, volgende). En er zijn een paar aardigheidjes... Met de knoppen in het groen kun je een gedicht dat je leuk vindt via mail naar iemand versturen (Postit). Of je kunt van het gedicht in een apart venster een printversie krijgen, die je dan kunt uitprinten voor gebruik in de klas. Hierbij geeft Geert De Kockere de toestemming om zijn gedichten te printen voor niet commercieel gebruik in het onderwijs.

Naar de overzichtspagina

Delen