Thema - Literatuurplein gaat stoppen

Deze website houdt aan het eind van dit jaar op te bestaan. Lees hier de laatste ontwikkelingen.

Zoals we eerder meldden (hieronder het oorspronkelijke bericht van 18 juli jl.), houdt Literatuurplein per 1 januari 2020 op te bestaan. De site is bijna twee decennia lang voor veel lezers, schrijvers, bibliothecarissen en andere mensen uit het boekenvak een rijke bron geweest voor informatie over boeken en literatuur.

Graag horen we de komende maanden nog van u, onze lezer en gebruiker van de website, welke elementen van Literatuurplein u gaat missen en welke onderdelen we in onze andere diensten kunnen overnemen of verbeteren.

Zo werd de afgelopen weken al enkele keren de wens geuit om de Wereldkaart te behouden en ontvingen we de oproep de site zo goed mogelijk te archiveren (in The Internet Archive). Inmiddels zijn we achter de schermen druk bezig te kijken hoe we dat zo goed mogelijk – en op tijd - kunnen realiseren.

U kunt uw suggesties of opmerkingen, liefst zo snel mogelijk, sturen naar: redactie.literatuurplein@kb.nl.

Per 1 januari 2020 houdt Literatuurplein op te bestaan. De site is bijna twee decennia lang voor veel lezers, schrijvers, bibliothecarissen en andere mensen uit het boekenvak een rijke bron geweest voor informatie over boeken en literatuur. Jef van Gool - oprichter en tot september 2016 de drijvende kracht achter Literatuurplein - schreef in zijn afscheidswoord over het doel van Literatuurplein:

“De opzet was op een toegankelijke manier en zo ruim en gevarieerd mogelijk informatie te bieden over schrijvers en boeken en zo mensen te inspireren tot lezen. Het verbindende element was toen en is nog steeds een eigen database van boeken en andere media die de bibliografische data integreert en verrijkt van het boekenvak (Centraal Boekhuis) en het bibliotheekwerk (NBD/Biblion).”

Hoewel we de doelstellingen nog altijd onderschrijven, is deze website niet langer de beste manier om die te verwezenlijken.

Wet van de remmende voorsprong
Literatuurplein was op een aantal gebieden zijn tijd vooruit. Veel van de concepten uit Literatuurplein hebben inmiddels ook in andere bibliotheekdiensten van de KB een plek gekregen. Natuurlijk in de eerste plaats in de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC) die alle boektitels bevat die zich in Nederlandse bibliotheken bevinden en die steeds beter en aantrekkelijker wordt. Voor leestips, inspiratie – en nog veel fijner misschien, de boeken zélf - kunnen lezers bij de Online Bibliotheek terecht. Voor meer specifieke literaire titels en schrijversinformatie is er de DBNL.

Literatuurplein is dus inmiddels ’ingehaald’ en heeft onvoldoende meerwaarde ten opzichte van andere websites en diensten om de stijgende kosten voor onderhoud en beheer te kunnen verantwoorden.

Wat gaan we doen?
De unieke relevante informatie en gegevens die de afgelopen jaren in Literatuurplein verzameld zijn, worden zoveel mogelijk veiliggesteld. Zo wordt bijvoorbeeld alle informatie over literaire prijzen ondergebracht in Wikipedia en blijven de literaire podcasts behouden op het iTunes kanaal van de KB. We willen de biografische informatie zoals geboorte- en sterfdata van auteurs in de andere diensten van de KB toevoegen. Over sommige andere rubrieken zijn we nog aan het nadenken. Zie ook het voorlopige overzicht van wat waar blijft. Dit overzicht zullen we de komende weken/ maanden blijven aanvullen.

We zijn de redactie van Literatuurplein én oprichter Jef van Gool dankbaar voor hun inzet de afgelopen jaren. We zullen op een later moment aandacht besteden aan hun inspanningen.

Oproep aan de lezers
Heel graag horen we wat jullie, onze bezoekers en lezers, hiervan vinden. Want we hebben zelf wel ideeën, maar bij een site die al zo lang bestaat en zoveel onderdelen kent, zijn er wellicht toch elementen die we over het hoofd zien. Wat ga je aan Literatuurplein missen en waarom? Welke informatie is onmisbaar en moeten we veiligstellen? Alle feedback is welkom. Mail ons via redactie.literatuurplein@kb.nl en ik of een van mijn KB-collega’s zullen je zo spoedig mogelijk antwoord geven.

Vriendelijke groet,
Sophie Ham
(Hoofdredactie Literatuurplein)