Portretreliëf Belle van Zuylen voor Letterkundig Museum

Gepubliceerd: 23-11-2011

Morgenmiddag wordt in het Letterkundig Museum in Den Haag door het Genootschap Belle van Zuylen het nieuwe Cahier Isabelle de Charrière/Belle de Zuylen Paper gepresenteerd. Dat heeft als thema ‘Belle de Zuylen, music and art’. Naar aanleiding daarvan zal de Van Swieten Society muziek uitvoeren van Belle van Zuylen en van twee vrouwelijke tijdgenoten. De Zwitserse musicologe Irène Minder-Jeanneret die ook een bijdrage leverde aan het Cahier, zal een korte inleiding houden.

Overhandiging
Het programma opent met de overhandiging van een portretreliëf van Belle van Zulen dat is gemaakt door de beeldhouwster Ton Sondaar. Het Genootschap geeft het in bruikleen aan het museum. Daar zal het permanent deel gaan uitmaken van de Nationale Schrijversgalerij, een tentoonstelling met meer dan 500 geschilderde en gebeeldhouwde portretten van schrijvers van toen tot nu. Het museum is verheugd dit bonte gezelschap te kunnen uitbreiden met de beeltenis van de vrijzinnige, adellijke schrijfster.

Het Pantheon
Belle van Zuylen maakt tevens deel uit van Het Pantheon. 100 schrijvers – 1000 jaar literatuur, de vaste tentoonstelling van het museum die een ode brengt aan de honderd schrijvers die onze letteren bepaald hebben.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein